Val | Cas

Consell de Participació de territori |

Consell de l'arbratge

Consell de l’Arbratge

Després de set anys, la regidoria de Gestió Responsable de Territori va recuperar el 2016 el Consell Municipal de l’Arbratge, en el qual participen representants de l’equip de govern, de l’oposició, funcionaris de l’administració, ecologistes i representants de la població civil. El seu objectiu principal és rescatar el Catàleg d’Arbres Singulars de la ciutat i ampliar-lo i donar a conèixer a tota la població el valor del patrimoni natural de Gandia.

El treball i compromís dels funcionaris del departament de medi ambient de l’Ajuntament ha fet que malgrat la desaparició d’este Consell durant anys, s’haja garantit la protecció dels arbres públics i també que els acords de protecció amb la propietat privada d’arbres singulars es compliren.

El nou Consell Municipal de l’Arbratge, conscients de la importància d’aquest organisme per a la protecció de la nostra natura, acordaren el sistema de funcionament d’aquest Consell, un repàs de tots els arbres protegits (fer enllaç amb arbres singulars) fins ara i proposar nous elements a protegir.

Així la llista d’arbres a estudiar per a protegir és de més de 30. Alguns són molt coneguts per la ciutadania com és el cas del llentiscle del Castell de Bairén, una morera del Fort Llopis, un xop del Riu Serpis, la carrasca de darrere de l’Ajuntament, els arbres del Parc Sant Pere, uns garrofers de la Font de Lloret, la palmera de 4 peus del Parc Joan Fuster o el xiprer de la Plaça Major, entre altres.

L’elaboració d’un Catàleg d’Arbres Singulars per a la ciutat de Gandia és una projecte clau i fonamental per protegir el patrimoni d’arbres de la ciutat. L’arbrat gandià és molt jove, la majoria no superen els 100 o 150 anys d’antiguitat, cal dir que hi ha arbres de 600 i 700 anys, i per tant no poden acollir-se a la Llei de Protecció Forestal de la Generalitat, així depenen de la voluntat municipal de protegir-los. La voluntat d’este Consell és arribar a acords amb els propietaris i posar en marxa els mecanisme necessaris per a la seua protecció. A més de la recuperació del catàleg també volen recuperar l’educació mediambiental i reeditar un fullet on sobre la importància del nostre arbrat i posar en marxa una campanya escolar per fer arribar a tots els xiquets i xiquetes la conscienciació mediambiental i informar sobre el nostre patrimoni natural.

Acta reunió 31/01/2005

Acta reunió 04/12/2006

Acta reunió 02/07/2009

Acta reunió 16/02/2016

Acta reunió 20/12/2018

Primer pla de gestió

Segona fase pla gestió