Val | Cas

Tots els colors del verd |

Reciclar és clau

Reciclar

Es tracta d'un programa, especialment dirigit al públic escolar, que realitza diverses accions basades en el reciclatge, tenint en compte el material diferent a reciclar. A més de millorar-se les instal·lacions per al reciclatge, es realitzen visites per als xiquets i xiquetes al eco-parc, xarrades i tallers.

Gandia ciutat reciclada

El programa “Gandia, Ciutat reciclada” que pretén emmarcar moltes de les accions de conscienciació i educació mediambiental que s’estan realitzant els darrers anys de forma dispersa i d’altres noves amb el reciclatge com a connector. Moltes de les activitats que s’han realitzat des de l’Ajuntament (recollida selectiva d’oli, Gandia ‘es clau’, etc...) han estat possibles gràcies a la col·laboració d’altres entitats com Creu Roja (arbre de Nadal reciclat, voluntariat de neteja mediambiental) el Consell dels Joves de Gandia (voluntariat ecològic, voluntariat de neteja mediambiental), el “RRR Festival. Art i Reciclatge”, etc... És per aquesta raó que es busquem comptar amb les tres potes per a desenvolupar el programa.

Reciclatge d’Oli

Dins del programa Reciclar és clau, s’ha desenvolupat una nova acció d’impuls al reciclatge de l’oli domèstic, que s’emmarca dins del programa de comunicació ambiental pel foment del reciclatge. S’han instal·lat 9 contenidors nous per al reciclatge d’oli domèstic, que es sumen als 8 ja existents des de 2008. Així a la ciutat hi ha 14 punts per a la recollida de l’oli, 2 a la platja, i un al Grau.

La idea principal és utilitzar, com a sistema de reciclatge domèstic, una part de la gran quantitat de botelles de plàstic que, en general, van a les escombraries, després del seu consum. La recollida de l’oli es fa mitjançant una peça plàstica especial, patentada. És un embut que té, a la part inferior, una rosca adaptada a la part superior de les botelles de plàstic i, a la part superior, una tapa. Així, convertim un envàs que ja hauria acabat la seua vida útil en un recipient que servirà per dipositar l’oli domèstic residual a mesura que es genera. Quan l’envàs està ple, es tanca amb el tap de la botella i es deposita en uns contenidors especials. La ciutadania pot arreplegar el seu embut en el departament de Gestió Responsable del Territori.

Una vegada al centre de gestió de residus, aquestes botelles plenes d’oli s’aniran introduint en una màquina que les trenca, n’extrau totalment l’oli i, en l’últim tram, les tritura per convertir-les en plàstic regenerat. Amb el reciclatge de l’oli evitarem que un residu tan contaminador dificulte la depuració de l’aigua. 1 litre d’oli pot contaminar 1.000 d’aigua. I si tenim en compte que la mitjana d’oli que es consumeix a les cases a l’any és de 4 litres, ens podem fer una idea de la importància del seu reciclatge.

Reciclar Oli

Plànol ubicació contenidors

Pla Integral de Reciclatge de Vidre

Gràcies a l’acció conjunta de l’Ajuntament de Gandia i Ecovidrio s’ha aconseguit augmentar un 11% el reciclatge de vidre a la ciutat. El 30% del vidre que utilitza la població a l'any correspon a l'estiu, d'aquest la gran majoria pertany a l'ús que es fa en el sector hoteler. Per aquest motiu Ecovidrio presenta aquesta campanya en diverses zones d'Espanya entre les quals es troba Gandia. Aquesta consistix a dotar als establiments hotelers de contenidors adequats per a posteriorment abocar el vidre als contenidors de vidre comuns. Al llarg de la campanya els tècnics d'Ecovidre acudiran als establiments per tal de comprovar si aquests fan ús dels contenidors proporcionats. Sols en l’estiu de 2017 Gandia va reciclar 468 tones de vidre durant l'estiu un 11% més que el 2016.

Segons les últimes xifres relatives a 2016, els ciutadans de Gandia van reciclar un total d'1.117.721 quilograms de vidre, el que suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 14,9 kg. Respecte a la taxa de contenerització, Gandia se situa amb una mitjana de 230 habitants per contenidor, comptant en l'actualitat amb un total de 325 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats.

Ciutat Reciclada

Neteja Riu Serpis
Recuperació d’espais Urbans deteriorats
Dia Mundial del Reciclatge
Ecoparc

Visita nostre perfil a facebook: Gandia Ciutat Reciclada